Αναζήτηση:

search glass
mwvkafeneio Logo
anarxeio Logo
Black Tracker Logo
Rebelnet.gr
Factory magazine
tiflopontikas magazine
koukouloforos
Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Τούμπας

Έντυπα

04 Μαΐου 2009 εκτύπωση

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

κάθε Παρασκευή και Σάββατο 20.00 με 24.00

 

Δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα για να πείσουν πως το να γνωρίζεις το παρελθόν σου, βοηθάει να κατανοείς καλύτερα το παρόν σου και να προλαβαίνεις λάθη που πιθανόν να επαναληφθούν στο μέλλον. Αυτή είναι η χρησιμότητα της μνήμης. Ειδικά όταν το ιστορικό μας σχέδιο είναι τόσο απαιτητικό. Χρειαζόμαστε όχι απλά τη μνήμη αλλά και τη σκέψη γύρω από το τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουμε να καταστρέψουμε, τι ακριβώς είναι αυτό που μας καταστρέφει. Μα πρωτίστως χρειαζόμαστε πάθος και ελπίδα, τα οποία μπορούμε να ψηλαφίσουμε στα ίχνη της ιστορίας, σε ανθρώπους, κινήματα, αρνήσεις, συλλογική δημιουργία, συλλογική μνήμη.

 

Όταν μιλάμε λοιπόν για Γνώση, αναφερόμαστε σε όλα εκείνα τα πεδία της κοινωνικής παραγωγής μέσα από τα οποία αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας. Την ιστορία, την ιδεολογία, τα εργαλεία και τους τρόπους χρήσης όλων αυτών. Ήδη από τις απαρχές των ριζοσπαστικών κινημάτων, αυτών δηλαδή που έθεσαν στο επίκεντρο των ιδεών τους το ζητούμενο της κοινωνικής επανάστασης, το ζήτημα της διάδοσης της γνώσης είχε εξέχουσα σημασία. Τόσο γιατί οι ίδιες οι ιδέες στην προσπάθεια τους να διαδοθούν χρειάζονταν άτομα ικανά να τις οικειοποιηθούν, όσο και γιατί η σχέση αυτών των ιδεών με την κοινωνική πραγματικότητα απαιτούσαν την καταγραφή, την επανεξέταση και συλλογικό προχώρημα. Απαιτούσαν δηλαδή διαδικασίες έρευνας, κριτικής και πρακτικής ερμηνείας. Έχουμε πλήθος παραδειγμάτων επαναστατών που μεταξύ άλλων αφιέρωσαν την ζωή τους και σε αυτή την προσπάθεια. Άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο, άλλοτε αυθόρμητα και άλλοτε οργανωμένα οι επαναστάτες κομμουνιστές και αναρχικοί δεν σταμάτησαν να ψάχνουν απαντήσεις στο ζήτημα της απαλλοτρίωσης αλλά και της διάδοσης των γνώσεων. Παραδείγματα…..

 

Εδώ και 200 περίπου χρόνια, το ζήτημα της κοινωνικής απόσπασης και αναπαραγωγής-διάδοσης της γνώσης, το έχει επωμισθεί σχεδόν αποκλειστικά το εθνικό-κράτος. Οι αστοί ιδεολόγοι-πρωτοπόροι της αστικής επανάσταση είχαν καταλάβει από πολύ νωρίς την χρησιμότητα της μαζικής εκπαίδευσης: Διάδοση εθνικών μύθων, πειθαρχία, απόσπαση τεχνικών δυνατοτήτων από την κοινωνία και εργαλειοποίηση της γνώσης προς το συμφέρον του κεφαλαίου. Από τις αρχές της αστικής επανάσταση μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει αλλά κάποια πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα. Η μαζική εκπαίδευση μπορεί να έλυσε το πρόβλημα του αναλφαβητισμού και να έδωσε διεξόδους σε κοινωνικές δυναμικές αλλά  από την άλλη τυποποίησε σε τέτοιο βαθμό την αποσπασμένη κοινωνική εμπειρία με αποτέλεσμα την παραγωγή ως επί το πλείστον ακρωτηριασμένων, εξειδικευμένων και απόλυτα εξαρτημένων ατόμων. Οι μηχανισμοί διαλογής που αναπτύχθηκαν με διάφορους τρόπους μέσα σε αυτή την διαδικασία απέδειξαν πως οι ίσες ευκαιρίες που ευαγγελίζονταν οι φιλελεύθεροι αστοί ήταν ένα παραμύθι. Το κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα εκπαίδευσης αποτέλεσε και αποτελεί έναν μηχανισμό ταξικής ρύθμισης, εναποθέτοντας τις ελπίδες κοινωνικής ανόδου στις δυνατότητες του ατόμου να ανελιχθεί μέσω της συσσώρευσης γνώσεων και των αντίστοιχων καταξιώσεων που αυτές φέρουν. Μέχρι να βγει το νεαρό άτομο στην παραγωγή μεσολαβούν κάποια στάδια και κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει. Τελικά το ίδιο το σύστημα διδασκαλίας δίνει περισσότερη σημασία στα εμπόδια παρά στην ουσία της γνώσης. Σκοπός είναι η παραγωγή ανταγωνιστικών ατόμων και όχι μορφωμένων ανθρώπων. Αλλά αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλες και όλους μας.

 

Η νέα δυναμική που αναπτύσσεται μέσα σε αυτό που αποκαλείται προηγμένη τεχνολογική ανάπτυξη μας βρίσκει μικροσκοπικούς τόσο σαν άτομα όσο και σαν κοινωνία. Απέναντι στα τέρατα της επιστήμης αδυνατούμε να αντιτάξουμε έναν νέο ορθολογισμό προς την κατεύθυνση της ελευθερίας. Η δύναμη της τεχνολογίας είναι η δύναμη των όπλων. Είναι όλες οι καλά μελετημένες στρατηγικές της κυριαρχίας που περιεχόμενό τους είναι ο έλεγχος της ζωής. Οι επιστήμονες στέκονται στο πλευρό της κυριαρχίας όπως οι μπάτσοι – γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Από την άλλη όλο και περισσότερες γνώσεις, τεχνικές, και κοινωνικές δεξιότητες ζητούνται πλέον από τομείς της οικονομίας, όπως η υπηρεσίες, σε μια κατεύθυνση μετατροπής της εταιρίας-επιχείρησης σε κοινωνικό μόρφωμα. Σε αυτούς τους τομείς, τους σχεδόν αυτονομημένους από τις βασικές μας ανάγκες, έρχεται να προστεθεί η απόσπαση των διανοητικών μας λειτουργιών και των κοινωνικών μας δεξιοτήτων προς την καθολική εμπορευματοποίηση των κοινωνικών μας σχέσεων. Η γνώση για άλλη μια φορά κατακερματίζεται και εισάγεται στον καθένα και στην καθεμιά μας με την μορφή πακέτου πληροφοριών – αυτό που μαθαίνουμε είναι η διαχείριση τους και όχι η δημιουργική επέμβαση πάνω σε αυτές με γνώμονα τις δικές μας επιθυμίες. Η πληροφορική και το διαδίκτυο πιθανότατα απεικονίζουν το διανοητικό-κοινωνικό μοντέλο της επερχόμενης σήψης. Τα πάντα μπορούν να ψηφιοποιηθούν αλλά τα ψηφία δεν μπορούν να θέλουν τα πάντα…

 

Την ιστορική περίοδο που διανύουμε βρισκόμαστε μπροστά σε μια πεσιμιστική διαπίστωση. Ποτέ άλλοτε, ενώ υπάρχουν τόσες δυνατότητες ελεύθερης σκέψης και κριτικής άποψης, δεν υπήρξαν πιο πολλοί στενόμυαλοι και πειθήνιοι υπήκοοι. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γενικευμένο «πνευματικό αναλφαβητισμό». Απόρροια τόσο της μαζικής αποβλάκωσης που προσφέρουν απλόχερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα ίδια τα συστήματα εκπαίδευσης. Οι συνειδήσεις που κάποτε εκκόλαπταν μέσα τους νέους κόσμους έχουν καταντήσει γραφικά στιγμιότυπα. Έχουν ξεχάσει με την σειρά τους πως τίποτα δεν είναι όπως θα μπορούσε.

 

Στεκόμαστε σχεδόν οικειοθελώς αφηρημένοι μπροστά στο έδαφος που έχει χαθεί αδυνατώντας να υπάρξουμε αποφασιστικοί στην κατεύθυνση της ανάκτησή του.  Και όμως η ανάκτηση αυτού του εδάφους που εμπεριέχει την  παιδαγωγική προσέγγιση της κοινωνίας, την επανοικειοποίηση της κοινωνικά παραγόμενης γνώσης και την επίθεση στους θεσμούς της διανοητικής αλλοτρίωσης θα έπρεπε να είναι ένα από τα πρωταρχικά μελήματα όσων θέλουν να μιλάνε ακόμα για κοινωνική επανάσταση.

 

Οι ασυνέχειες που βιώνουμε σαν ριζοσπαστικός χώρος υποδηλώνουν την δικιά μας αδυναμία να συνδεθούμε γόνιμα με το παρελθόν μας, να αναπτύξουμε μεθόδους έρευνας και κριτικής όχι μόνο για να περιγράφουμε τον κόσμο αλλά και για να τον μετασχηματίζουμε. Να περνούμε στην πράξη! Γιατί χωρίς την πράξη όλα κινούνται στην σφαίρα του διανοουμενισμού και ενός αθεράπευτου ρομαντισμού που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στην υπόθεσή της κατεδάφισης του καπιταλιστικού κόσμου. Αλλά και η πράξη απογυμνωμένη από την λογική της διάσταση, από τον συλλογικό σχεδιασμό και την ιστορική της ευθύνη καταντάει από μόνη της ένα ακόμα τουβλάκι, εκτοξευμένο μεν αλλά τουβλάκι δε, στα τείχη του θεάματος.

 

Για να σπάσουν οι διαχωρισμοί λοιπόν μεταξύ αυτών που δρουν περισσότερο και αυτών που σκέφτονται περισσότερο θα πρέπει να επιζητήσουμε την αλλαγή μιας ολόκληρης νοοτροπίας πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί η διάκριση όλων των σημερινών παραγωγικών σχέσεων. Του τεχνοκράτη  και του εργάτη. Του διευθυντή και του διευθυνόμενου. Αυτή που γέννησε τους επαγγελματίες επαναστάτες αλλά και τους καλλιτέχνες της καταστροφής. Αυτή που γέννησε του διανοούμενους και τα επαναστατικά τους υποκείμενα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από το να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να πάρουμε πίσω στα χέρια μας την κλεμμένη γνώση. Όπως επιζητούμε να πάρουμε πίσω την κλεμμένη μας ζωή. Και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι  τεχνικές, κοινωνικές, διανοητικές εμπειρίες και δεξιότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν συλλογικά να κατακτήσουμε την αυτονομία μας από το κράτος, το κεφάλαιο και τους επαγγελματίες αριστερούς.

 

Η προτροπή μας είναι ξεκάθαρη. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα άλματα για αυτό ξεκινάμε με μικρά βήματα. Επιθυμούμε αυτά τα βήματα να γίνονται κατανοητά ως σοβαρές προσπάθειες και όχι ως υποθέση τρελαμένων μειοψηφιών. Η υπόθεση της κατάκτησης και επανα-κτησης της γνώσης απαιτεί αφοσίωση. Από όλους και όλες μας.

 

Η δομή λοιπόν μιας δημόσιας κινηματικής δανειστικής βιβλιοθήκης έρχεται να εξυπηρετήσει αυτή την υπόθεση.

 

Δεν πιστεύουμε φυσικά πως επειδή έχει συλλεχθεί και τοποθετηθεί σε ράφια ένας αξιόλογος αριθμός βιβλίων, τεκμηρίων, περιοδικών και λοιπόν εντύπων ξαφνικά θα έρθουν όλοι και θα αρχίσουν να μελετάνε, να διαβάζουν, να ενδιαφέρονται. Η κουλτούρας της έρευνας, της κινηματικής συλλογικής έρευνας, είναι κάτι που απουσιάζει από την κινηματική μας κουλτούρα, με ορατές και θλιβερές συνέπειες. Επαφίεται στην θέληση και την αφοσίωση λίγων. Η δουλειά προς την κατεύθυνση της συλλογικοποίησης αυτής της κουλτούρας γίνεται και πάλι από λίγους χωρίς να αποτελεί αυτό απαραίτητα συνειδητή πολιτική επιλογή. Παρόλ’ αυτά εμφανίζεται ως αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίζει ο κόσμος της αντιεξουσίας να παράγει κριτική σκέψη και να έχει συναίσθηση της ιστορικότητάς του. Θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση επιθυμώντας και επιδιώκοντας να πάψουμε να είμαστε λίγοι.

 

Αυτή η συμβολή μας επιζητάει και την συμβολή όσων θεωρούν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα έχει την στοιχειώδη σημασία που προαναφέραμε. Η συμβολή, αρχικά, στη στήριξη αυτού του εγχειρήματος είναι υλική. Ο αριθμός των βιβλίων που ήδη διαθέτουμε κυμαίνεται γύρω στους 500 τίτλους. Τα πεδία που έχουμε επιλέξει να εστιάσουμε για αρχή κινούνται κυρίως στην ιστορία – τις ιδέες – την πολιτική – την κοινωνιολογία. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε τουλάχιστον 2000 τίτλους βιβλίων που να σχετίζονται με αυτά τα πεδία ώστε να μπορούμε να μιλάμε για έναν αξιοπρεπή αριθμό στοιχείων προς αναζήτηση και επεξεργασία. Η υλική στήριξη μπορεί να έχει πολλές μορφές και σε αυτό είμαστε φυσικά ανοιχτοί…

 

Ο δημόσιος χαρακτήρας ενός τέτοιου εγχειρήματος έχει δύο πλευρές. Η μία είναι η δυνατότητα οποιουδήποτε το επιθυμεί να έχει πρόσβαση στο υλικό που έχουμε συγκεντρώσει και η άλλη πλευρά, ομολογουμένως η δυσκολότερη, να αναδειχθεί σε μια δημόσια σφαίρα, αυτονομημένη από το κράτος και το κεφάλαιο, η ανάγκη της ανάκτησης της κλεμμένης γνώσης. Αυτή η δύσκολη πλευρά μπορεί να πραγματωθεί με την πρωτοβουλιακή  στήριξη ατόμων ή ομάδων που θα επιθυμούσαν να παρουσιάσουν την δουλειά τους, το έντυπό τους, το βιβλίο που πιθανότατα έχουν εκδώσει. Οποιαδήποτε άλλη μορφή ή διαδικασία προαγωγής της συζήτησης, της κριτικής και της πρόκλησης ενδιαφέροντος πάνω σε ένα θέμα που χρήζει μελέτης και επεξεργασίας είναι ευπρόσδεκτη. Σε αυτό ευελπιστούμε.

Στην κατεύθυνση, επίσης, της δημόσια πρόσβασης επιλέγουμε οι τίτλοι των βιβλίων και των λοιπόν εντύπων να υπάρχουν σε έναν ανοιχτής πρόσβασης ιστότοπο στο διαδίκτυο ώστε με ένα τυπικό εργαλείο αναζήτησης να μπορεί ο/η οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε να βρίσκει εάν υπάρχει κάτι που πιθανώς να τον/την ενδιαφέρει. Η επιλογή να συνυπάρχουμε στον ίδιο ιστότοπο με άλλες δανειστικές βιβλιοθήκες που στεγάζονται σε καταλήψεις και να παρέχουμε αυτή την δυνατότητα από κοινού είναι αυτονόητη.

 

Όσων αφορά τον κινηματικό χαρακτήρα της δανειστικής μας βιβλιοθήκης θεωρούμε ότι αυτός προσδίδεται με την επιλογή ένα τέτοιο εγχείρημα να υπάρξει μέσα σε ένα κατειλημμένο χώρο, την Φάμπρικα Υφανετ. Ένα χώρο με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά αλλά και με κοινωνικό χαρακτήρα που δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους να έρθουν ούτως ή άλλως σε επαφή με την πολιτική δουλειά που γίνεται τόσο από την συνέλευση της ΥΦΑΝΕΤ όσο και από τις ομάδες που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο. Η δανειστική βιβλιοθήκη επιδιώκουμε να αποτελέσει μια πηγή υλικού προς επεξεργασία τόσο από τις πολιτικές ομάδες και τα πολιτικά εγχειρήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου όσο και από άτομα που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με αυτόν. Ταυτόχρονα με την λειτουργία του δανεισμού παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα εύρος περιοδικών και μη εντύπων που προέρχονται από τον αναρχικό, αντιεξουσιατικό, αυτόνομο χώρο και όχι μόνο. Αυτά τα έντυπα αποτελούν ένα  μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι αρχειακού υλικού και επιλέγουμε να μην τα δανείζουμε αλλά δίνεται η δυνατότητα για επιτόπου ανάγνωση τις ώρες που λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη.

 

Τελειώνοντας, επισημαίνουμε και διατυμπανίζουμε πως το υλικό της δανειστικής βιβλιοθήκης δεν ανήκει σε κανένα, η χρήση του είναι ελεύθερη για τον καθένα και την καθεμιά που το επιθυμεί, αυτή η κινηματική του αξία θα πρέπει να γίνει κατανοητή και σεβαστή από όλους/ες  μας. Ο νοών νοείτο…

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ

ΧΡΟΝΙΚΟ

Το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της Υφανέτ καταλήφθηκε στις 20 Μάρτη του 2004. Η κατάληψη ήρθε ως επακόλουθο ζυμώσεων και αναγκαιοτητών που προέκυψαν ύστερα από τα γεγονότα του Ιούνη του 2003 και της αλληλεγγύης στους 7 συλληφθέντες και απεργούς πεινάς. Έτσι ορισμένες συλλογικότητες και άτομα που θέλησαν να δράσουν συλλογικά, ανταγωνιστικά και αυτόνομα μέσα από νέες πιο δυναμικές δομές, αποφάσισαν ύστερα από συνελεύσεις και συζητήσεις την κατάληψη του εργοστασίου.

Η κατάληψη του παλιού εργοστασίου είναι μια έμπρακτη απάντηση στον παραλογισμό της μητρόπολης, όπου οι άνθρωποι στοιβάζονται σε διαμερίσματα, οι δημόσιοι χώροι ερημώνουν, οι αλάνες γίνονται πάρκινγκ, τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια γίνονται μουσεία-πολυχώροι κατανάλωσης και εφετζίδικων lifestyle συνευρέσεων. Η επιλογή της κατάληψης εκτρέπει την έννοια του ιδιωτικού χώρου και τον κάνει δημόσιο, ανοιχτό, ζωντανό.

Η κατάληψη ως πράξη είναι μια στιγμή απελευθέρωσης ως διάρκεια είναι η επανοικειοποίηση του κλεμμένου χώρου και χρόνου, ένα πείραμα μέσα από το οποίο θα ξαναεφεύρουμε συλλογικά τις επαναστατικές διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε οργανωμένα και ανταγωνιστικά προς το υπάρχον, ένας χώρος ο οποίος θα γεννήσει σχέσεις συντροφικότητας και εμπιστοσύνης ώστε να κινηθούμε δημιουργικά απέναντι στη μιζέρια της αλλοτριωμένης κοινωνίας και των εαυτών μας. Σημαίνει ακόμα τη βίωση μιας καθημερινότητας ενάντια στην πραγματικότητα του χρήματος, τις ιεραρχικές-εξουσιαστικές δομές και την αυταρχικότητα του συστήματος.

Μέσα από κάθε μας ενέργεια προσπαθούμε να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ανατροπή, στη συλλογικοποίηση των αρνήσεων και των ονείρων μας.

Χρονικό εκδηλώσεων και δράσεων

2004-2010

 1. 20 Μαρτίου 2004 κατάληψη Φάμπρικα Υφανετ
 2. 16 Απριλίου 2004 Πορεία στη Κ. Τούμπα με αφορμή το σφράγισμα της πόρτας της κατάληψης από την Εθνική Τράπεζα
 3. 29 Απριλίου 2004 εκδήλωση για την ιστορία και τους εργατικούς αγώνες στην Υφανέτ
 4. 21 Μαΐου 2004 εκδήλωση «Στίρνερ και Νίτσε: τα όρια του μηδενισμού» από ομάδα βιβλιοθήκης
 5. 28 Μαΐου 2004 εκδήλωση παρουσίαση του δελτίου αντιπληροφόρησης για τους μετανάστες από indymedia Θεσσαλονίκης
 6. 4 Ιουνίου 2004 εκδήλωση για τη Zanon (αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Αργεντινή) από Ανάρες
 7. 19 - 21 Ιουνίου 2004 «3 μέρες για 3 μήνες», δημόσιοι χώροι και πόλη φυλακή με παρουσίαση σχετικού εντύπου, συζήτηση, προβολές, συναυλίες
 8. 24 Ιουνίου 2004 συμμετοχή στην κατάληψη των γραφείων ολυμπιακών αγώνων
 9. 14 Ιουλίου 2004 παρέμβαση-προβολή στη πλατεία Ναυαρίνου ενάντια στην αστυνομοκρατία, τα εργατικά ατυχήματα και τους ολυμπιακούς αγώνες
 10. 11 - 12 Οκτωβρίου 2004 εκδήλωση, συζήτηση, προβολή για την ψυχική υγεία και τα κρατικά ιδρύματα από ψυχιατροxol
 11. 16 – 17 Οκτωβρίου 2004 «5 χρόνια Μαύρη Γάτα», πανελλαδική συνάντηση στεκιών, εκδηλώσεις, συναυλίες
 12. 21 Οκτωβρίου 2004 πορεία ενάντια στην εθνική ενότητα (συμμετοχή 200 άτομα)
 13. 13 Νοέμβρη 2004 «ισραηλινοί αναρχικοί ενάντια στο τείχος» με παρουσίαση, προβολή, συζήτηση
 14. 19 Νοεμβρίου 2004 «πριν το τέλος» θεατρική παράσταση με θέμα τη σωματεμπορία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση
 15. 26Νοεμβρίου 2004 «η κοινωνία του θεάματος σήμερα», εκδήλωση- από ξενοδοχείο των ξένων
 16. μέσα Δεκέμβρη «λίγο πριν», θεατρικές παραστάσεις
 17. 19 Δεκεμβρίου 2004 κατάληψη μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης στο συλληφθέντα για τα γεγονότα του Α.Τ. αγίου παντελεήμονα
 18. 24 Φεβρουαρίου 2005 «Βιοπολιτική, Εξουσία, Γνώση: μια ανάγνωση του έργου του Φουκό»-από ομάδα βιβλιοθήκης
 19. 30 Μαρτίου 2005 πορεία ενάντια στα εθνικιστικά πογκρόμ (συμμετοχή 250 άτομα)
 20. 13 Απριλίου 2005 ποδηλατοπορεία οργανωμένη από πρωτοβουλία μέσα από την κατάληψη
 21. 16 Απριλίου 2005 «1 χρόνος Φάμπρικα Υφανέτ», πολυδρώμενα, προβολές, θεατρικά, εκθέσεις, συναυλίες
 22. 28 Μαΐου 2005 «Πώς εκτροχιάστηκε ο Ρομπέρτο Ζούκο», θεατρική παράσταση από ομάδα αντιβίωση
 23. 9 Ιουνίου 2005 πορεία ενάντια στην εθνικοπατριωτική φιέστα του ψωμιαδη για τα γενέθλια του μ. Αλέξανδρου
 24. Ιούνης 2005 συμμετοχή στις κινήσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Bahoz
 25. 9 Σεπτεμβρίου 2005 παρέμβαση στη μονή λαζαριστών ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μουσείου σύγχρονης τέχνης στην υφανέτ
 26. 29 Οκτωβρίου 2005 συναυλίες Hip Hop
 27. 5-6 Νοεμβρίου 2005 «Προς μία μεταλλαγμένη κοινωνία» διήμερο με συζητήσεις και προβολές από παιδιά του σωλήνα
 28. 11 Νοεμβρίου 2005 επίθεση με μπογιές στο γαλλικό ινστιτούτο σε αλληλεγγύη στην εξέγερση των μεταναστών στα γαλλικά προάστια
 29. 11-12 Νοεμβρίου 2005 «αυτοοργανωμένη κινηματογράφηση: η κολεκτίβα AK – KRAAK»
 30. 26 Νοεμβρίου 2005 παρουσίαση του βιβλίου οι Αόρατοι από τον Nanni Balestrini – συζήτηση για το ιταλικό ανταγωνιστικό κίνημα
 31. 18 Φεβρουαρίου 2006 πορεία ενάντια στο συνεδρίου του ΛΑΟΣ (συμμετοχή 450 άτομα)
 32. 28 Μαρτίου 2006 επίθεση και καταστροφή των γραφείων της φασιστικής πατριωτικής συμμαχίας (συμμετοχή 200 άτομα)
 33. 8 Απριλίου 2006 συναυλία Ωχρά Σπειροχαίτη στην Καμάρα για τα 2 χρόνια της κατάληψης
 34. 12 Μαΐου 2006 εκδήλωση με τον Γιάννη Ταμτάκο για τα 70 χρόνια από την εξέγερση των καπνεργατών του 1936
 35. 20 Μαΐου 2006 εκδήλωση για την επισφάλεια με τον Franco Berardi Bifo
 36. 6 Ιουνίου 2006 επίθεση και πορεία στα γραφεία της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν για τον θάνατο 2 εργατών (συμμετοχή 150 άτομα)
 37. 22 Ιουνίου 2006 εκδήλωση ενάντια στους εθνικούς μύθους από εφημερίδα εργατική εξουσία
 38. 6 Ιουλίου 2006 μητροπολιτικό καλοκαίρι αθλοπαιδιές, βουτιές, στην Υφανέτ
 39. 9 Σεπτεμβρίου 2006 επίθεση από 100 άτομα με αυγά σκουπίδια πατατοβόμβες σε εκδήλωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που φιλοδοξεί να εγκατασταθεί στο κτήριο της Υφανέτ
 40. 19 Νοεμβρίου 2006 πορεία στην Αμάρυνθο ενάντια στο βιασμό 16χρονης Βουλγάρας (130 άτομα)
 41. 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2006 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Φάμπρικα - Υφανέτ
 42. 2 Δεκεμβρίου 2006 παρουσίαση – εκδήλωση του βιβλίου «Άπαντα του Μπακούνιν» από ομάδα βιβλιοθήκης
 43. 5 Δεκεμβρίου 2006 πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες (συμμετοχή 500 άτομα)
 44. 9 Δεκεμβρίου 2006 συμμετοχή στην πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες στην Αθήνα από το αναρχικό συντονιστικό (συμμετοχή 600 άτομα)
 45. 19 Ιανουαρίου 2007 κατάληψη δικηγορικού συλλόγου για τους συλληφθέντες και απεργούς πείνας από την πορεία του κοινωνικού φόρουμ στην Αθήνα στης 16 Μάη 2006
 46. 3 Φεβρουαρίου 2007 πανελλαδική συνάντηση ομάδων για ζητήματα βιοτεχνολογίας- μεταλλαγμένων και εκδηλώσεις παρουσιάσεις για μεταλλεία Χαλκιδικής, Υποθαλάσσια Αρτηρία, φράγμα Αράχθου, εκτροπή Αχελώου, εργοστάσιο ΔΕΗ Πτολεμαίδας, greenscare στις ΗΠΑ
 47. 2 Μαρτίου 2007 ποδηλατοπορεία από ποδηλατίστας (συμμετοχή 100 ποδηλατες/ισσες)
 48. 3 Μαρτίου 2007 συνάντηση του πανελλαδικού συντονιστικού αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες, εκδηλώσεις, προβολές, συναυλίες - θεατρική παράσταση «το πιστοποιητικό» του Νικολάι Έρντμαν από τη θεατρική ομάδα μεταναστών Θεσσαλονίκης
 49. 29 Μαρτίου 2007 εκδήλωση ενάντια στην υποθαλάσσια αρτηρία από πειρατές της παραλιακής
 50. 30 Μαρτίου 2007 ποδηλατοπορεία ενάντια στην υποθαλάσσια αρτηρία από ποδηλατίστας + πειρατές της παραλιακής(συμμετοχή 200 ποδηλατες/ισσες)
 51. 31 Μαρτίου 2007 πορεία ενάντια στη υποθαλάσσια αρτηρία από πειρατές της παραλιακής (συμμετοχή 300 άτομα)
 52. 3 Απριλίου 2007 μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο κράτησης μεταναστών (συμμετοχή 100 άτομα)
 53. 27 Απριλίου 2007 ποδηλατοπορεία από τους ποδηλατίστας (συμμετοχή 200 ποδηλατες/ισσες)
 54. 1 Μαΐου 2007 πορεία ενάντια στην επισφάλεια (συμμετοχή 350 άτομα)
 55. 18 Μαΐου 2007 συμμετοχή στην πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες στην Πάτρα (συμμετοχή 400 άτομα)
 56. 24 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2007 11ημερο φεστιβάλ εκδηλώσεων – συζητήσεων – προβολών – συναυλιών για τα 3 χρόνια της κατάληψης
  • εκδήλωση Αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί χώροι-καταστολή-υπεράσπιση
  • Πρώτη προβολή μιας αυτοοργανωμένης κινηματογραφικής παραγωγής
  • «Ξεκλειδώνοντας τον Κλήδονα» Παρουσίαση της Υπερεαλιστικής ομάδας Αθηνών
  • Ενημέρωση-Συζήτηση με θέμα την καταστολή της κατάληψης Ungdomshuset στη Κοπεγχάγη
  • Παρουσίαση του παιχνιδιού «Το Ντουλάπι: μια πρόβα εξέγερσης» από τη μηχανή
  • «Πως το καταλάβαμε» Προβολή video από την κατάληψη Villa Αμαλίας
  • Εκδήλωση με θέμα «Προβληματικές για την καθημερινότητα σε μια κολεκτίβα και ο συσχετισμός της με τη γενικότερη απελευθερωτική διαδικασία» από τη στεγαστική κολεκτίβα της κατάληψης
  • «Κυνήγι Θησαυρού» Ένα ντοκιμαντέρ για την υπόθεση της μεταλλουργίας χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική
  • Συζήτηση με θέμα: Έθνος, Αντιμπεριαλισμός, Ανταγωνιστικό Κίνημα
  • «Σημειώσεις για τη μνήμη» ένα οπτικοακουστικό δρώμενο
  • Θεατρική παράσταση «Ο θείος Πάπαρος» της ομάδας Bufonata από τη Villa Αμαλίας
  • Εκδήλωση του ελευθεριακού νηπιαγωγίου EL PASO DAY - Ξενάγηση Παραμύθι
 57. 31 Μαΐου 2007 πορεία εορτασμού των 3 χρόνων και αλληλεγγύης στην Φάμπρικα Υφανέτ (συμμετοχή 800 άτομα)
 58. 18-21 Αυγούστου 2007 συμμετοχή στις πορείες αλληλεγγύης για δολοφονημένο νιγηριανό Τόνυ Ονούα
 59. 25 Οκτωβρίου 2007 παρέμβαση ενάντια στις εθνικές παρελάσεις σε 150 σχολεία της Θεσσαλονίκης
 60. 4 Νοέμβριου 2007 συνδιοργάνωση με Terra Ingognita, Στέκι στη Φιλοσοφική, Εστίες Δ μηχανοκίνητης πορείας αλληλεγγύης στις φυλακές Διαβατών (συμμετοχή 250 άτομα)
 61. 9 Νοεμβρίου 2007 προβολή ντοκιμαντέρ και εκδήλωση για το DIY
 62. 12-16 Νοεμβρίου 2007 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
 63. 1 Δεκεμβρίου 2007 Όχι άλλα δάκρυα για τους δολοφονημένους μετανάστες, συγκέντρωση πορεία για τον δολοφονημένο νιγηριανό Τόνυ Ονούα
 64. 15 Ιανουαρίου 2008 Καλό ταξίδι μπάρμπα Γιάννη, όλα συνεχίζονται…
 65. 14 Φεβρουαρίου 2008 Ο μύθος της αειφόρου ανάπτυξης (εκδήλωση της αντιεξουσιαστική επιθεώρησης black out)
 66. 22 Φεβρουάριου 2008 Πορεία αλληλεγγύης στον Β. Μποτζατζή και στους 3 διωκόμενους συντρόφους
 67. 21 Μαΐου 2008 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 7 του Ιούνη του 2003 στα Δικαστήρια
 68. 30 Μαΐου 2008 Συζήτηση με την υπερρεαλιστική ομάδα Αθήνας, η πολιτική θέση του υπερρεαλισμού
 69. 1 Ιουνίου 2008 Μια βραδιά με τον μπάρμπα-Γιάννη
 70. 18 Ιουνίου 2008 Παρουσίαση Βιβλίου ΣΩΜΑ, ΧΩΡΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡ(Ι)ΟΤΗΤΑΣ
 71. 20 Ιουνίου 2008 Η άνοδος της ακροδεξιάς και το ανταγωνιστικό κίνημα στην Ιταλία, εκδήλωση με την Ilaria Bussoni και τον Sergio Bianchi (από τον κινηματικό εκδοτικό οίκο Derive Approdi)
 72. 21 Ιουνίου 2008 Η G700 δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑΣ Δε μιλάμε για λίγα ευρω παραπάνω αλλά για όλη μας τη ζωή
 73. 19 Σεπτεμβρίου 2008 Συναυλία Kalashnikov, Prigogine
 74. 26 Σεπτεμβρίου 2008 Αντιφασιστική πορεία στην κάτω τούμπα
 75. 16 Οκτωβρίου 2008 Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες
 76. 11 Νοέμβριου 2008 3ο φεστιβάλ πολιτικού ντοκιμαντέρ
 77. 11 Νοεμβρίου 2008 Πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των φυλακισμένων
 78. 9 Δεκεμβρίου 2008 Κάλεσμα στην πορεία την ημέρα της κηδείας του Αλέξη Γρηγορόπουλου
 79. 17 Ιανουαρίου 2009 Συμμετοχή στην πορεία στη Λάρισα ενάντια στον τρόμο (συμμετείχαν πάνω από 5000 άτομα)
 80. 12 Φεβρουάριου 2009 Πορεία αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα και σε όλους τους συλληφθέντες του Δεκέμβρη
 81. 12 Φεβρουάριου 2009 Συμμετοχή στην τριήμερη κατάληψη του πολιτιστικού κέντρου τούμπας
 82. 21 Φεβρουαρίου 2009 Συναυλία Βαλπουρία Νύχτα, Kognita sperans, waxing gibbous
 83. 1 Μαρτίου 2009 Συναυλία Ωχρά Σπειροχαίτη
 84. 13 Μαρτίου 2009 Radio Alice – Bologna 1977, προβολή δουλεύοντας με το πάσο μας
 85. 14 Μαρτίου 2009 Κυριαρχία και Εξέγερση συζήτηση με τον Alfredo Bonanno
 86. 26 Μαρτίου 2009 Ο εσωτερικός εχθρός στο Ισραήλ, εκδήλωση με τους αναρχικούς ενάντια στο τοίχος
 87. 20 Απριλίου 2009 3 μέρες για την εξέγερση
 88. 28 Απριλίου 2009 Πορεία: κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις (συμμετείχαν 1000 άτομα)
 89. 1 Μαΐου 2009 Συγκέντρωση – πορεία ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ
 90. 13 Μαΐου 2009 Μωβ Καφενείο : Judith Butler.Philosophe en tout genre(2006) ντοκιμαντέρ του Paule Zajdermann για τη ζωή και το έργο της.
 91. 15-16-17 Μαΐου 2009 Πανελλαδικό τριήμερο εκδηλώσεων και συζητήσεων για την αντίσταση στη βιοτεχνολογiα της κυριαρχiας από το κοινό τόπο.
 92. 20 Μαΐου 2009 Μωβ Καφενείο Paris is burning(1991) ντοκιμαντέρ της Jenny Livingstone για τους χορούς ντραγκ στο Χάρλεμ.
 93. 22 Μαΐου 2009 Εκδήλωση-Συζήτηση με τον αγωνιστή Στέργιο Κατσαρό (Παρουσίαση του βιβλίου Εγώ ο Προβοκάτορας , ο Τρομοκράτης).
 94. 27 Μαΐου 2009 Μωβ Καφενείο Παρουσίαση Παραστασιακές επιτελέσεις και συγκρότηση του φύλου:δοκίμιο πάνω στη φαινομενολογία και τη φεμινιστική θεωρία, Judith Butler (1998).
 95. 29 Μαΐου 2009 Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου: Κρίση, Αναδιάρθρωση και Ταξική Πάλη στα Πανεπιστήμια.
 96. 11 Ιουνίου 2009 Εκδήλωση Κρίση νέες δυνατότητες για επανάσταση, ή πιο βίαιη καπιταλιστική αναδιάρθρωση (με του George Caffentzis, Silvia Federici).
 97. 7 Ιουλίου 2009 Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες (συμμετείχαν 1200 άτομα).
 98. 31 Ιουλίου 2009 3ημερο κρίση, αντιεξέγερση, αντιστάσεις.
 99. 19 Σεπτεμβρίου 2009 Εκδήλωση «ο καιρός των τσιγγάνων» με συντρόφισσες από τις αναρχοφεμινιστικές κολλεκτίβες Erinyen και Love Kills.
 100. 10 Οκτωβρίου 2009 Συναυλία Rene Biname, Chinese Basement.
 101. 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2009 3ημερο ενάντια στο εμπόρευμα και το θέαμα από την συντεχνιαπλην.
 102. 18 Νοεμβρίου 2009 Μωβ Καφενείο Παρουσίαση σχετικά με τη ζωή και το έργο της Virginia Woolf.
 103. 22-27 Νοεμβρίου 2009 4ο Φεστιβάλ πολιτικού Ντοκιμαντέρ
 104. 27 Νοεμβρίου 2009 Κάλεσμα σε πορεία για την άμεση απελευθέρωση του αναρχικού Ηλία Νικολάου.
 105. 28 Νοεμβρίου 2009 Εκδήλωση για την ομοφωνία, Συζήτηση για την ιεραρχία, τις δομές και τις σχέσεις στις συλλογικότητες του ανταγωνιστικού κινήματος.
 106. 5 Δεκεμβρίου 2009 Κατάληψη στο Ολύμπιον για δημιουργία τόπου συνάντησης και οργάνωσης των δράσεων για τον ένα χρόνο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
 107. 6 Δεκεμβρίου 2009 Κάλεσμα στην πορεία για τον ένα χρόνο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
 108. 6 Φεβρουαρίου 2010 Live dj set hip hop.
 109. 8 Φεβρουαρίου 2010 Συμμετοχή στην παρέμβαση και διακοπή συνεδρίου για την βιομηχανία απο αντιεξουσιαστές/τριες στο ξενοδοχείο Νικόπολις.
 110. 12 Φεβρουαρίου 2010 Πορεία στην κάτω Τούμπα ενάντια στο φασιστοειδές χτύπημα στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανετ (συμμετοχή 350 άτομα).
 111. 24 Φεβρουαρίου 2010 Μωβ καφενείο συναυλία Ms Ratter.
 112. 4 Μαρτίου 2010 ξεκινάει η λειτουργία του αυτοοργανωμένου εργατικού καφενείου café la rage. Εκδήλωση Το νομισματικό σύστημα και ο ρόλος του διεθνούς δανεισμού προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ zeitgeist, συζήτηση σχετικά με την περίπτωση του ελληνικού κράτους
 113. 3 έως 26 Μαρτίου 2010 Εκδηλώσεις - προβολές : Δυτική Γερμανία 1967-1987-20 χρόνια ριζοσπαστικών αγώνων.
 114. 24 Απριλίου 2010 Εκδήλωση του Café la Rage: Ταξικοί αγώνες και μορφές οργάνωσης των εργατών Παρουσίαση μπροσούρας: Reform or Revolution, η σχέση ανάμεσα στο πολιτικό και το κοινωνικό στα πλαίσια της Β Διεθνούς (εκδ. κινούμενοι τόποι).
 115. 8 Μαΐου Απριλίου 2010 Εκδήλωση του Café la Rage: Ασφαλιστικό και ταξικοί αγώνες, η πολιτική του χρήματος, ταξικός ανταγωνισμός και ασφαλιστικό σύστημα από τη συλλογικότητα «παιδιά της γαλαρίας».
 116. 13 Μαΐου 2010 Εκδήλωση του Café la Rage: Zanon ένα παράδειγμα εργατικής αυτοδιαχείρισης.
 117. 22 Μαΐου 2010 Εκδήλωση του Café la Rage: το κίνημα ανέργων εργατών στην Αργεντινή.
 118. 26 Μαΐου 2010 Εκδήλωση του Μωβ Καφενείου: τώκιν αμπάουτ περφορματίβιτυ, φρομ Τζουντιθ Μπατλερ το Σποντζμπομπ Σκουερπαντς mia dialeksh gia thn epitelestikothta katalhlh gia olh thn oikogeneia.
 119. 2 Ιουνίου 2010 Εκδήλωση του Μωβ Καφενείου: Ένα μικρό πολύ μικρό αφιέρωμα στη Σύλβια Πλαθ.
 120. 5 Ιουνίου 2010 Εκδήλωση:Χρέος τα πρώτα 5000 χρόνια εκδήλωση με τον David Graeber.
 121. 16 Ιουνίου 2010 Θερινό σινεμά στο Μωβ καφενείο Προβολή της ταινίας : \"Για όλα φταίει το γκαζόν\", της Josiane Balasko.
 122. 17 Ιουνίου 2010 Παρουσίαση Rebel : Θεωρία και Ανάλυση για το ανταγωνιστικό κίνημα.
 123. 18 Ιουνίου 2010 Εκδήλωση για την κρίση του καπιταλισμού και την ελληνική κρίση του χρέους.
 124. 24 Ιουνίου 2010 Εκδήλωση-συζήτηση με τον John Holloway, Η κρίση σαν υλική πραγματικότητα της δικής μας αντιεξουσίας και η επανεφεύρεση της επανάστασης σήμερα.

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ

graffiti ένας είναι ο εχθρός John Holloway David_Graber festival_Communismos festival_Communismos festival_Communismos